Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
800 g filetu z piersi indyka
3-4 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki bułki tartej
50 g twardego sera żółtego
50 g sera mozzarella
2 sztuki jajka
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy
sól
świeżo mielony biały pieprz
- Surówka
3 sztuki duże marchewki
2-3 sztuki łodygi selera naciowego
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
sól
mielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z indyka umyj, osusz i pokrój na 6 niewielkich kawałków. Każdy z nich owiń folią spożywczą i lekko rozbij. Usuń folię, oprósz mięso solą, pieprzem i mąką.
- Żółty ser oraz mozzarellę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z bułką tartą. Jajka roztrzep ze śmietaną. Eskalopki zanurzaj w jajkach ze śmietaną, a następnie w mieszance serów z bułką tartą. Panierkę mocno dociśnij dłonią do mięsa. Skrop je oliwą i smaż na rumiano na patelni teflonowej.
- Marchewki obierz, umyj, potnij w cienkie słupki. Łodygi selera oczyść, pokrój w plasterki. Warzywa wymieszaj w misce. Ocet utrzyj z solą i pieprzem. Dodaj oliwę i ubij gęsty sos. Polej nim marchewkę z selerem.
- Gotowe kotleciki podawaj z surówką i ziemniakami.
Źródło przepisu: Smacznego!