Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 750 g mięsa z indyka
- 100 g wędzonego boczku
- 4 sztuki szalotki
- 1 sztuka papryczka chili
- 200 ml białego wina
- 750 ml bulionu warzywnego
- 100 g gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 2 sztuki listki laurowe
- 2-3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 sztuki ziarenka czarnego pieprzu
- 2 sztuki płaskie łyżki mąki pszennej
- sól
- mielony czarny pieprz
- mielona słodka papryka
- miód do smaku
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka malin do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, osusz, pokrój w dość grubą kostkę. Szalotki obierz, pokrój w ósemki. Boczek pokrój na mniejsze kawałki. Papryczkę chili przetnij na pół, usuń pestki, strączek opłucz i grubo posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Smaż je, aż się ładnie zrumieni. Wyjmij mięso z garnka, a na pozostały po smażeniu tłuszczu wrzuć boczek, szalotki i chili. Chwilę podsmaż wszystko razem. Następnie dodaj indyka. Podlej wszystko winem i bulionem. Wrzuć listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gulasz duś pod przykryciem przez 60 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną miodu. Mąkę wymieszaj z 6 łyżkami wody, wlej do gulaszu tuż przed końcem gotowania. Dodaj śmietanę i ponownie dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj malinami i posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!