Dzisiaj jest: Niedziela, 01.12.2024 Imieniny: Natalii i Eligiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gulasz z indyka na winie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 750 g  mięsa z indyka
  • 100 g  wędzonego boczku
  • 4 sztuki szalotki
  • 1 sztuka papryczka chili
  • 200 ml  białego wina
  • 750 ml  bulionu warzywnego
  • 100 g  gęstej śmietany
  • 2 łyżki  oleju
  • 2 sztuki listki laurowe
  • 2-3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 sztuki ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 sztuki płaskie łyżki mąki pszennej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • mielona słodka papryka
  • miód do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka malin do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w dość grubą kostkę. Szalotki obierz, pokrój w ósemki. Boczek pokrój na mniejsze kawałki. Papryczkę chili przetnij na pół, usuń pestki, strączek opłucz i grubo posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Smaż je, aż się ładnie zrumieni. Wyjmij mięso z garnka, a na pozostały po smażeniu tłuszczu wrzuć boczek, szalotki i chili. Chwilę podsmaż wszystko razem. Następnie dodaj indyka. Podlej wszystko winem i bulionem. Wrzuć listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gulasz duś pod przykryciem przez 60 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną miodu. Mąkę wymieszaj z 6 łyżkami wody, wlej do gulaszu tuż przed końcem gotowania. Dodaj śmietanę i ponownie dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj malinami i posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE