Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
400 g filetów z indyka
1 sztuka cukinia
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1/4 sztuki tabliczki gorzkiej czekolady
4 sztuki orzechy brazylijskie
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ostra papryka do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z indyka umyj, osusz, natrzyj przyprawami oraz miodem i upiecz w piekarniku. Następnie pokrój mięso w kostkę. Orzechy rozdrobnij.
- Cebulę obierz i razem z cukinią oraz papryką drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie, a następnie dodaj pozostałe warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Podlej wodą i duś wszystko przez 15 minut. Po tym czasie dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Na koniec dodaj mięso, wymieszaj i wyłóż na talerze. Wierzch posyp pokruszonymi orzechami.
Źródło przepisu: Moje smaki życia