Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:


Kaloryczność porcji:



1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g podgrzybki
świeże
100 ml bulion warzywny
30 g masło
30 g mąka
1 sztuka cebula
100 ml śmietana
słodka, 30%
2 łyżki szczypior
posiekany
8 listków bazylia
sól
do smaku
pieprz
do smaku
200 g makaron penne
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby oczyść, umyj, osusz i pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj grzyby i smaż razem jeszcze 10 minut. Oprósz solą i pieprzem.
- Zestaw patelnię z ognia i wlej śmietankę. Podgrzewaj, a gdy sos zgęstnieje, wlej bulion i chwilę razem podgotuj.
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Rozłóż na talerze, polej sosem. Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!