Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 400 g pieczarek
- 2 sztuki czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 40 g masła
- 170 g sera żółtego
- 120 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka musztardy kremskiej
- 800 g ciasta francuskiego
- 1 sztuka jajko
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plasterki. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na rozgrzanym maśle podsmaż czosnek i pieczarki. Duś mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn odparuje. Następnie zdejmij z ognia. Do składników dodaj paprykę i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z sera żółtego odłóż 50 g, a resztę połącz ze śmietaną i musztardą.
- Ciasto francuskie rozwałkuj i wykrajaj z niego szklanką 24 kółka o średnicy ok. 10 cm. Na połowie krążków rozsmaruj masę serową, zostawiając przy brzegach ok. 1 cm miejsca. Następnie wyłóż nadzienie grzybowo-paprykowe. Całość posyp połową odłożonego sera.
- Brzegi posmaruj połową rozkłóconego jajka. Krążki z farszem przykryj pozostałymi kółkami ciasta, starannie dociskając widelcem brzegi. Wierzch posmaruj resztą jajka oraz posyp pozostałym serem.
- Tak przygotowane paszteciki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku