Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
3 szklanki soku pomidorowego
500 ml jogurtu naturalnego
2 sztuki pomidory
2 sztuki szalotki pokrojone w cieniutkie plasterki
1 sztuka świeża zielona papryka, wydrążona i pokrojona w kostkę
sól
świeżo zmielony pieprz
1 kostka lodu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sok pomidorowy i jogurt (prosto z lodówki) wymieszaj dokładnie w dużej misce. Przykryj folią i schładzaj przez 15 minut.
- Pomidory blanszuj we wrzącej wodzie przez 30 sekund. Następnie zdejmij skórkę i delikatnie wyciśnij tak dużo pestek jak to możliwe. Posiekaj na dosyć duże kawałki. Posiekane pomidory, szalotki i paprykę dodaj do zupy. Dopraw solą i pieprzem.
- Schładzaj przez 45 minut. Przed podaniem dodaj kostki lodu.