Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
5 sztuk ogórków małosolnych
750 ml zsiadłego mleka lub maślanki
150 ml śmietany
2 pęczki szczypiorku
2 łyżki musztardy
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zsiadłe mleko mocno schłodź w lodówce, a następnie ubij ze śmietaną.
- Cztery ogórki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj i odłóż dwie łyżki do dekoracji. Dodaj do mleka razem z ogórkiem i wymieszaj.
- Chłodnik dopraw musztardą i solą. Następnie dobrze schłodź w lodówce. Przed podaniem udekoruj plasterkami ogórka i posyp szczypiorkiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka