Dzisiaj jest: Środa, 03.06.2020 Imieniny: Leszka i Kłotyldy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Piperyna i jej właściwości zdrowotne i lecznicze


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Piperyna i jej właściwości zdrowotne i lecznicze


   Piperyna jest jednym ze składników czarnego pieprzu, występującym we wierzchniej warstwie owoców pieprzu. Piperyna w głównej mierze odpowiada za jego ostro-gorzki smak. Piperyna z uwagi na jej prozdrowotne właściwości posiada zastosowanie w leczeniu min. bielactwa czy nadciśnienia. Udowodnione zostało również działanie wpływające na tempo metabolizmu, co zostało wykorzystane u osób chcących schudnąć - w aptekach są dostępne suplementy z piperyną. Przeciwwskazana jest przy wrzodach żołądka oraz w czasie karmienia piersią. Piperyna jest uznana za naturalny alkaloid, czyli wtórny metabolit wytwarzany przed rośliny, których zadaniem jest ochrona przed chorobami i szkodnikami.





Czym jest piperyna?

   Piperyna jest organicznym związkiem chemicznym - alkaloidem, pochodną piperydyny. Jest bezbarwną lub kremowożółtą, krystaliczną substancją, nierozpuszczalną w wodzie. Znaleźć ją można w owocach pieprzu, czyli Piper longum lub Piper nigrum. Dla celów przemysłowych piperynę pozyskuje się na drodze syntezy chemicznej lub jako ekstrakt czarnego pieprzu. Piperyna zawarta w pieprzu w 98% jest odpowiedzialna za jego ostrość oraz piekący smak. Wyczuć ją można w stężeniu 5 mg / kg w produkcie.

   Piperyna pobudza receptory odpowiedzialne za ból, co jest odczuwalne jako ostrość, ponieważ człowiek nie posiada receptorów, które odczuwały by smak ostry (odczuwamy smaki - gorzki, kwaśny, słodki, słony oraz umami). Piperyna działająca na receptory bólowe przyczynia się do zwiększonego wydalania moczu, poprawy trawienia, zwiększone wydzielanie soku żołądkowego oraz lepsze ukrwienie tkanek. Na wątrobę piperyna działa stymulująco.

   W pieprzu zawartość piperyny sięga 3-8 g / 100 g w całych ziarnach. W pieprzu dostępnym w sklepach, ilość piperyny jest zmienna i jest uzależniona od obecności zanieczyszczeń w postaci szypułek i łusek oraz od rodzaju pieprzu.



W jakim pieprzu znajdziemy piperynę?

   Podstawowe rodzaje pieprzu ze względu na sposób otrzymywania:

- pieprz czarny - pozyskiwany jest z owoców niedojrzałych, suszonych i fermentowanych,
- pieprz biały - odmiana łagodniejsza, pozyskiwany z dojrzałych owoców po usunięciu zewnętrznej części owocni i po ususzeniu na słońcu lub w suszarni,
- pieprz zielony - są to niedojrzałe zielone nasiona marynowane w kwasie octowym lub w kwasie mlekowym, bądź też konserwowane solanką,
- pieprz czerwony są to dojrzałe owoce pieprzu czarnego o czerwonym zabarwieniu, marynowane natychmiast po zerwaniu w occie lub też w solance.


   Zawartość piperyny w poszczególnych rodzajach pieprzu:

- pieprz czarny - od 4,4 do 7,5%,
- pieprz biały - od 3,9 do 6,1%,
- pieprz zielony - od 4,34 do 7,2%,
- pieprz czerwony - od 3,78 do 5,5%

   Wbrew nazwie, w pieprzu kajeńskim piperyna jest nieobecna, ponieważ ta przyprawa to w rzeczywistości zmielone ostre papryczki.



Właściwości lecznicze piperyny

   W krajach azjatyckich piperyna od tysięcy lat jest znana jako substancja przeciwlękowa, nasenna, przeciwgorączkowa, przeciwzapalna oraz jest podawana przy zatruciu jadem węża.

   Udowodniono na komórkach ludzkich oraz na modelach zwierzęcych działanie przeciwzapalne piperyny oraz pozytywny wpływ na zwalczanie infekcji bakteryjnych. Przeprowadzone badania na komórkach ludzkich oraz na zwierzętach sugerują, iż podawanie piperyny w dawce 50 mg / kg masy ciała może być skuteczne podczas lecenia niektórych nowotworów oraz nie jest toksyczna dla komórek zdrowych.



Zdrowotne właściwości piperyny

   W lecznictwie zastosowanie piperyny ma podstawy naukowe. W wielu badaniach wykazano, że piperyna posiada zdrowotne właściwości. Można stwierdzić, iż piperyna:

- pomaga w namnażaniu się melanocytów skóry (komórek pigmentowych) u osób cierpiących na bielactwo nabyte,
- działa przeciwbakteryjnie,
- zwiększa wchłanianie koenzymu Q10, beta karotenu i witaminy A, witaminy B6, witaminy C, oraz selenu,
- posiada działanie neuroprotekcyjne, dlatego jest wykorzystywany w chorobie Parkinsona i Alzheimera,
- w podobny sposób jak antydepresanty odwraca zmiany spowodowane stresem,
- posiada działanie antydrgawkowe,
- zwiększa biodostępność polifenoli,
- jest pomocna w leczeniu raka nabłonka płaskiego jamy ustnej, raka wątrobokomórkowego, raka prostaty,
- działa wspomagająco w leczeniu nefropatii cukrzycowej,
- wspomaga pracę nerek,
- przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, gdy występuje nadciśnienie.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE