Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 1 sztuka jajko
- 50 g margaryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 sztuka białko
- cukier cynamonowy
- mąka do podsypania
- papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Margarynę i miód rozpuść w garnku. Dodaj sodę i śmietankę.
- Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem. Do mąki wlej rozpuszczoną z miodem margarynę i dodaj jajko. Wszystko razem wymieszaj mikserem.
- Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagnieć. Uzyskane ciasto powinno być elastyczne. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość 4mm i wycinaj foremkami ciasteczka.
- Gotowe ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem cynamonowym. Piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia