Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
400 g krewetki
całe, w pancerzykach150 ml wino białe wytrawne
40 ml oliwa z oliwek
3 sztuki pomidory
duże4 ząbki czosnek
sól
do smakupieprz czarny
świeżo mielony, do smakupietruszka
posiekana, do posypaniaświeże pieczywo
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić z grubsza. W małym garnuszku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pomidory, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 10-15 minut, aż woda odparuje i otrzymamy dość gęsty sos pomidorowy. Odstawić.
- Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), smażyć chwilę, aż się zeszkli. Dodać krewetki (w całości, w pancerzykach), smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, po czym dodać pozostałe składniki: przygotowany wcześniej sos pomidorowy i białe wino. Gotować całość na średnim ogniu ok. 10 minut.
- Przełożyć krewetki wraz z sosem do misek, posypać natką pietruszki. Podawać gorące, ze świeżym pieczywem.
Źródło przepisu: informacja prasowa Multi Communications