Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 20 dag suszonego zielonego grochu
- 50 dag okoni
- 4 dag masła
- 3 dag mąki
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka świeżego, posiekanego majeranku
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki groszku ptysiowego
- majeranek do dekoracji
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch namocz na noc. Ryby oczyść, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości. Następnie ryby wyjmij.
- Namoczony groch odcedź, włóż do wywaru rybnego i gotuj na małym ogniu przez 40 minut, do miękkości.
- Mięso ryb oddziel od ości, większe kawałki odłóż, a resztę wsyp do gotującego się grochu. Dodaj do zupy majeranek. Z masła oraz mąki przyrządź zasmażkę, zagęść nią zupę i krótko podgotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zmiksuj. Czosnek obierz, 4 ząbki przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy.
- Pozostały ząbek czosnku pokrój w plasterki, po czym wraz z wcześniej odłożonymi kawałkami ryby podsmaż na oleju.
- Gotową zupę rozlej do misek, dodaj kawałki ryby z dodatkiem czosnku. Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym, udekorowaną majerankiem.
Źródło przepisu: Smacznego!