Dzisiaj jest: Czwartek, 05.08.2021 Imieniny: Marii i Stanisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Jakie owoce wspierają trawienie?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jakie owoce wspierają trawienie?


   Zdrowym sposobem na walkę z zaparciami jest włączenie do diety owoców pobudzających trawienie. Warto postawić na cytrusy, owoce suszone i te z drobnymi pestkami. Dobrym wyborem będą też niektóre owoce egzotyczne. Substancje w nich obecne pomagają w odtruwaniu organizmu i zbawiennie wpływają na metabolizm. Jakie owoce wspierają trawienie?

   Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Jeśli zależy nam na przyspieszeniu trawienia, powinniśmy odpowiednio komponować swój jadłospis. Nie może w nim zabraknąć warzyw, produktów z pełnego ziarna oraz surowych owoców. Wśród tej ostatniej grupy, możemy wyróżnić takie, które doskonale poprawiają trawienie. Są to w szczególności śliwki (zwłaszcza suszone), jeżyny i inne owoce z drobnymi pestkami, kiwi, ananas, papaja i inne. Ewidentnie dużą zaletą jest to, że mogą je spożywać prawie wszyscy (przy braku przeciwwskazań także osoby starsze, kobiety ciężarne, małe dzieci). W przypadku problemów trawiennych, najlepszym rozwiązaniem jest wypicie odżywczego koktajlu owocowego. Działanie przeczyszczające zapewnią nie tylko suszone śliwki, lecz także daktyle, morele i figi, które są wartościowym składnikiem diety redukcyjnej. Owoce te regulują motorykę jelit oraz chronią przed zaparciami. Owoce w postaci suszonej są wartościowe, jednak zaleca się, aby częściej sięgać po te świeże. Oprócz owoców, warto wiedzieć jakie warzywa są pomocne przy zaparciach. Są to m.in.: kalarepa, marchew, brukselka, brokuły, pomidory, kalafior, karczoch, bataty, kapusta, cebula i pasternak. Wartym podkreślenia warzywem jest burak, w którym występuje błonnik rozpuszczalny, regulujący czynność jelit. Burak to źródło magnezu, pierwiastka pomocnego przy zaparciach.






Ananas

   Na pewno większość ludzi słyszała o tym, że ananas jest sprzymierzeńcem dobrego trawienia. Bromelaina, czyli enzym znajdujący się w owocu polepsza trawienie białek. Aby w pełni korzystać z tych właściwości, najlepiej jeść ananasa w postaci surowej.



Melon

   Na liście owoców poprawiających trawienie warto umieścić melona. Zawiera bardzo dużo wody, a obecny w jego miąższu błonnik (głównie pektyny) poprawia perystaltykę jelit. Dodatnim atrybutem jest też spora zawartość potasu (250 mg w 100 g), co pozwala na uzupełnienie deficytu minerału, którego niewystarczająca ilość może być powodem powstawania zaparć.



Guawa

   To egzotyczny owoc, poprawiający procesy trawienne. Guawa jest zasobna w błonnik - ma go około 5 g w 100 g, a więc prawie dwa razy więcej niż morele czy jabłka. Nasiona, które zawiera owoc mogą działać przeczyszczająco.



Kiwi

   Kiwi nazywane jest także "chińskim agrestem". Owoc jest bardzo popularny ze względu na swoje walory smakowe i właściwości lecznicze - przede wszystkim z uwagi na obecność aktynidyny. To enzym z grupy proteaz, poprawiający trawienie białek. Działa zresztą podobnie jak papaina i bromelaina.



Papaja

   Papaja to smaczny, orzeźwiający owoc, który przyda się szczególnie osobom odchudzającym się. Obok ananasa i kiwi, papaja jest skarbnicą enzymów trawiennych, które rozkładają białka. Ten wspaniały owoc zawiera papainę. Substancja występuje nie tylko w owocu, lecz także w samym drzewie. Wystarczy zjeść porcję papai (najlepiej po każdym posiłku), aby pobudzić procesy trawienne. Papaina sprawniej rozłoży białka (np. obecne w czerwonym mięsie lub tłuste i ciężkostrawne produkty). Ponadto owoc przeciwdziała zaparciom, biegunkom i nudnościom oraz stanowi barierę ochronną dla jelit i żołądka. Mało tego, ma też działanie przeczyszczające. Zawiera antyoksydanty, pomagające w szybszym usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii. Jej regularne jedzenie wspiera pracę wątroby.



Jabłka

   Są tanie, przystępne i bogate w witaminę C, błonnik oraz D-glukaran wapnia, który wspomaga oczyszczanie wątroby. Witaminy z grupy B zawarte w jabłkach, pomagają organizmowi w przekształcaniu tłuszczów, białek i węglowodanów w energię. Witamina K1 poprawia metabolizm białka i usprawnia przepływ krwi. Owoce zawierają także pektyny, czyli rodzaj błonnika rozpuszczalnego, który w organizmie reaguje z wodą i ogranicza absorpcję tłuszczu z pokarmów. Dodatkowo regulują trawienie.



Śliwki

   W śliwkach znajduje się dużo błonnika, który usprawnia przemianę materii. W owocach tych przeważa frakcja rozpuszczalna, czyli pektyny, rozluźniające masę kałową i ułatwiające wypróżnienie. Są obecne głównie w miąższu śliwek, ale za to w skórce znajduje się alkohol cukrowy (sorbitol), który wspiera rozrost pożytecznej mikroflory w jelitach. Oprócz pektyn, w oczyszczaniu przewodu pokarmowego biorą udział także kwasy organiczne: jabłkowy i winowy. Warto zwrócić szczególną uwagę na 2 odmiany śliwek: renklodę i węgierkę. Suszone śliwki mają nawet 7 razy więcej błonnika, niż owoce świeże. Te suszone owoce warto zalać gorącą wodą, rozdrobnić i wypić rano przed posiłkiem - to jedna z najlepszych metod na podkręcenie metabolizmu.



Jeżyny

   W 100 g jeżyn znajduje się tylko 43 kcal, 5,3 g cennego błonnika i mnóstwo substancji odżywczych, które przyspieszają procesy trawienne. Jeżyny mają działanie oczyszczające i hamujące stany zapalne w organizmie. Z tego względu są zalecane w dietach redukcyjnych.



Owoce cytrusowe

   Pomarańcze, grejpfruty, mandarynki i inne cytrusy mają białą część, zwaną albedo, znajdujące się tuż pod skórką. Zawiera ono dużo błonnika (zwłaszcza pektyny). Składnik ten reguluje trawienie i dobroczynnie oddziałuje na florę bakteryjną zasiedlającą jelita.



Inne owoce wspierające trawienie

   Wśród owoców, które pozytywnie oddziałują na trawienie można wymienić również maliny, agrest, truskawki, porzeczki oraz pozostałe świeże owoce zawierające co najmniej 5-6 g błonnika w 100 g porcji. Owoce te zawierają drobne nasiona i są jednocześnie zasobne w witaminę C. Inne owoce na które warto zwrócić uwagę to gruszki, ponieważ mają właściwości przeczyszczające. Tak jak większość owoców polepszających trawienie zawierają błonnik. A dodatnią cechą jest zawartość sorbitolu w ich miąższu. Sorbitol to alkohol cukrowy o działaniu osmotycznym, który wspiera przepływ wody do światła jelita, rozcieńczając masę kałową. W rezultacie poprawia wypróżnianie. Wystarczy od czasu do czasu zjeść 2-3 gruszki, aby uwolnić się od zaparć.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE