Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka filet z kurczaka
podwójny400 ml bulion
200 g fasola biała
z puszki200 g fasola czerwona konserwowa
z puszkiolej
do smażenia1 łyżka masło
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnek
1 łyżeczka tymianek
suszony60 g śmietana
gęsta 12%sól
do smakupieprz
do smaku1/3 pęczki natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie oprósz solą oraz pieprzem.
- Kurczaka podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa na patelni. Podsmaż, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
- Zawartość patelni podlej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj opłukaną i osączoną białą oraz czerwoną fasolę. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj. Potrawkę połącz z masłem, śmietaną i posiekaną zieleniną.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku