WYNIKI WYSZUKIWANIA
Warzywa cebulowe (Alliaceae) to cieszące się popularnością na całym świecie surowce roślinne, które stosowane są w gastronomi jako dodatek do sałatek, surówek, czy konserw warzywnych. Cebulowe to duża rodzina, w której znaleźć można między innymi war
Przyprawy i zioła wykorzystywane w kuchni, takie jak gałka muszkatołowa, cynamon, kurkuma, kmin rzymskie, imbir, czosnek, bazylia, tymianek i rozmaryn, charakteryzują się specyficznym, wyjątkowym aromatem i podkreślają smak potraw. Niemniej zawarte w
Kaszel jest odruchem obronnym organizmu umożliwiającym oczyszczenie dróg oddechowych z nadmiaru wydzieliny, albo z ciała obcego. Odruch polega na nabraniu głębokiego wdechu, a następnie gwałtownego wydechu. Towarzyszy temu krótkie zamknięcie głośni.
Współcześnie raczej nie przepadamy za warzywami cebulowymi, bo zostawiają w ustach nieprzyjemny posmak i zapach. Wykorzystujemy je głównie jako dodatki do różnych potraw. Zwykle o ich właściwościach leczniczych specjaliści od żywienia przypominają je
Według starogermańskiej legendy, gdy niedźwiedzie budzą się z zimowego snu, sięgają po pewną roślinę, która doskonale oczyszcza ich organizm - mowa o czosnku niedźwiedzim. Z jego właściwości my także powinniśmy od czasu do czasu korzystać. Czosnek ni
Przeciętny konsument zapytany o najbardziej ostry przysmak na świecie poda zapewne papryczkę chili. Niemniej poza tym piekielnie ostrym warzywem istnieje jeszcze kilka innych ciekawych specjałów pretendujących do tego miana. Kuchnie z wielu rejonów ś
Żywność ma szczególny wpływ na nasz organizm w czasie, gdy dopadają nas infekcje i różne choroby. To dzięki niej możemy pomóc organizmowi stanąć na nogi - lub wprost przeciwnie - doprowadzić do takiej sytuacji, w której niezbędne będzie leczenie farm
Superfoods są dostępne już w każdym większym markecie. Możemy kupić najróżniejsze produkty z całego świata, bogate w minerały, witaminy, enzymy, kwasy tłuszczowe omega-3, antyoksydanty i inne fitozwiązki. Nie da się jednak ukryć, że takie dobroci spo
Nasz układ odpornościowy to niezwykle silny mechanizm do walki z bakteriami i wirusami, które właśnie jesienią zaczynają "frontalny" atak. Nie od dziś wiadomo, że dieta, czyli wszystko to co jemy może budować naszą odporność lub ją rujnować. Ocenia s
Niektóre warzywa i owoce zawierają silne substancje chroniące przed rakiem. Poniżej przedstawiamy 10 produktów o właściwościach antynowotworowych. Osoby jedzące dużo warzyw i owoców są mniej narażone na choroby nowotworowej. Pokarm pochodzenia roślin
Czosnek oraz aromatyzowane nim dania jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Jego smak i aromat są na tyle charakterystyczne, że czosnku po prostu da się pomylić z żadnym innym produktem. Tym samym czosnek od lat króluje na stołach, nie tylko polskich, a
Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u
Dietetyczne posiłki są krytykowane za mdły smak, ponieważ większość dietetyków zaleca rezygnację z soli i cukru. Warto zastąpić je ostrymi przyprawami, które usprawniają pracę jelit oraz ułatwiają trawienie, przyspieszając metabolizm. Źródłem tych wł