Dzisiaj jest: Poniedziałek, 26.10.2020 Imieniny: Lucjana i Ewarysta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Pomysły kulinarne na dania z grzybami 
Pomysły kulinarne na dania z grzybami
13.10.2020

Jesień to sezon grzybobrań i wyśmienitych dań z dodatkiem naszych leśnych zbiorów. Kurki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, gąski stanowią idealny składnik sosów, zup, makaronów oraz przekąsek. Dzięki mrożeniu, suszeniu i marynowaniu mogą cieszyć swoi



Trufle - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne 
Trufle - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
10.10.2020

Trufle to grzyby, które mogą być luksusowym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Rarytas zachwyca podniebienia smakoszy o nieco bardziej zasobnych portfelach. Warto, chociaż raz w życiu spróbować trufli, aby samemu ocenić czy smak i niezwykły aromat



Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
19.09.2020

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek grzybów z rodziny boczniakowatych. W ostatnich latach zyskują one dużą popularność i stanowią smaczny dodatek do wielu dań. Gotowane, pieczone, smażone, oprócz smaku są również cenione ze względu



Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby 
Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby
01.06.2019

Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Do czynników zakłócających proces jego regeneracji należą czynniki toksyczne, wirusy, leki i alkohol oraz niewłaściwa dieta. Wątroba charakteryzuje się wyjątkowymi zdolnościami regene



Świąteczny żurek z grzybami 
Świąteczny żurek z grzybami
14.12.2018

dania świątecznezupy

Kuchnia: polska

Dodany przez: NutriAdvicerka


1-2 godziny 4 - 6 porcji

trudność

kaloryczność




Grzyby w diecie - czy warto je jeść? 
Grzyby w diecie - czy warto je jeść?
16.06.2018

Grzyby choć są traktowane jako rośliny, należą w kategorii systematyki do oddzielnego królestwa - królestwa grzybów. Grzyby choć zawierają dużo wody, mogą dostarczyć organizmowi istotnych składników odżywczych. Warzywa i owoce są bardzo kolorowe, a i



Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz! 
Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz!
23.02.2018

Konsument widząc nadpsute warzywo lub owoc, albo wyrzuci je od razu, albo (żeby nie marnować jedzenia) odkroi zepsutą część i zje pozostałą. W tym przypadku lepiej "marnować" jedzenie, niż zdrowie. Szczególną uwagę na stan owoców i warzyw trzeba zwr.



Grzyby shiitake - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Grzyby shiitake - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.02.2018

Znane głównie dzięki medycynie chińskiej, która uważa je za naturalne lekarstwo na wiele chorób, od niedawna docenione również w Europie - grzyby shiitake stają się coraz popularniejsze. I słusznie, bo dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczy



Kasza z grzybami 
Kasza z grzybami
02.11.2016

dania warzywne (wegetariańskie)

Kuchnia: polska

Dodany przez: Joasia75


mniej niż 30 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Pieczarki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pieczarki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.10.2016

Pieczarki jako przedstawiciel grzybów raczej nie kojarzą się z produktem bogatym w wartości odżywcze, ale to nie znaczy, że są zupełnie bezwartościowe, wręcz przeciwnie - dostępne przez cały rok dostarczają całkiem sporych ilości witamin i składników



Grzyby i ich wartości odżywcze - mrozić, suszyć, a może marynować? 
Grzyby i ich wartości odżywcze - mrozić, suszyć, a może marynować?
01.10.2016

W Polsce są popularne trzy rodzaje obróbki grzybów: mrożenie, suszenie i marynowanie. Niektóre gatunki grzybów można kisić, o czym niżej. Grzyby zawierają około 80-90% wody. Sucha masa jadalnych grzybów składa się przede wszystkim z białek - aminokwa



10 najpopularniejszych zamienników mięsa 
10 najpopularniejszych zamienników mięsa
02.04.2016

Zamienniki mięsa są określane także mianem substytutów. Są to produkty przypominające mięso pod pewnymi względami. Zamienniki mięsa posiadają zbliżony smak, wygląd i kształt do podstawowego produktu pochodzenia zwierzęcego. Charakteryzują się one tak



Zapiekanka makaronowa z grzybami 
Zapiekanka makaronowa z grzybami
27.02.2016

dania warzywne (wegetariańskie)

Kuchnia: polska

Dodany przez: Bunny


30-45 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Zapiekanka z kaszy jaglanej i grzybów 
1-2 godziny 1 - 2 porcje

trudność

kaloryczność




Kasza z grzybami 
Kasza z grzybami
31.01.2016

dania warzywne (wegetariańskie)

Kuchnia: polska

Dodany przez: Jessica


46-60 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Schab nadziewany grzybami 
Schab nadziewany grzybami
22.12.2015

dania mięsnedania świąteczne

Kuchnia: polska

Dodany przez: Maggie


1-2 godziny 2 - 5 porcji

trudność

kaloryczność




Karp na grzybach 
Karp na grzybach
13.12.2015

dania rybne i owoce morzadania świąteczne

Kuchnia: polska

Dodany przez: Garfield


46-60 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Biała kapusta z miodowymi grzybami 
46-60 minut 6 - 8 porcji

trudność

kaloryczność




Pierogi z grzybami i kwaszoną kapustą 
więcej niż 2 godziny 5 - 10 porcji

trudność

kaloryczność




Grzyby w cieście 
Grzyby w cieście
03.12.2015

dania warzywne (wegetariańskie)dania świąteczne

Kuchnia: polska

Dodany przez: Butterfly


30-45 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




«   | 1 | 2 |